Ontdek de charmes van het pittoreske dorpje Zia op Kos

5 januari 2024
Ontdek de charmes van het pittoreske dorpje Zia op Kos

Wil je ontsnappen aan de drukte van de toeristische hotspots op Kos? Maak dan een uitstapje naar het rustige en charmante dorpje Zia. Gelegen aan de voet van de Dikeos-berg, biedt Zia een authentieke Griekse ervaring met zijn geplaveide straatjes, witgekalkte huizen en adembenemende uitzichten. In deze blogpost nemen we je mee op een virtuele reis naar Zia en delen we enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit schilderachtige dorpje.

1. Proef de lokale keuken

Een van de beste manieren om een bestemming te ontdekken is door de lokale keuken te proeven. In Zia heb je tal van gezellige tavernes en restaurants waar je kunt genieten van traditionele Griekse gerechten. Probeer zeker de moussaka, souvlaki en verse visgerechten. Vergeet ook niet om een glas ouzo te bestellen, een anijsdrankje dat populair is in Griekenland.

2. Wandel door de geplaveide straatjes

Zia staat bekend om zijn geplaveide straatjes die je uitnodigen tot een ontspannen wandeling. Slenter door de straatjes en bewonder de witgekalkte huizen met kleurrijke bloemen die de gevels sieren. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want op elke hoek vind je wel een fotogeniek plekje.

3. Geniet van het adembenemende uitzicht

Een bezoek aan Zia is niet compleet zonder het bewonderen van het adembenemende uitzicht over het eiland. Maak een wandeling naar het hoogste punt van het dorp en geniet van het panoramische uitzicht op de Egeïsche Zee, de omliggende bergen en de nabijgelegen eilanden. Vooral tijdens zonsondergang is het uitzicht onvergetelijk en perfect voor het maken van prachtige foto's.

4. Ontdek de ambachtelijke winkeltjes

Zia staat ook bekend om zijn ambachtelijke winkeltjes waar je unieke handgemaakte souvenirs kunt vinden. Van keramiek en sieraden tot traditionele kleding en lokale producten, je vindt hier zeker iets bijzonders om mee naar huis te nemen als aandenken aan je bezoek aan Zia.

5. Bezoek de Panagia-kerk

Breng een bezoek aan de Panagia-kerk, een prachtig voorbeeld van de Griekse orthodoxe architectuur. Bewonder de gedetailleerde fresco's en iconen die de muren sieren en laat je onderdompelen in de serene sfeer van deze heilige plek. Vergeet niet om respectvol gekleed te zijn bij het betreden van de kerk.

6. Maak een wandeling in de natuur

Zia is omgeven door prachtige natuur en biedt verschillende wandelpaden voor natuurliefhebbers. Trek je wandelschoenen aan en verken de omliggende bergen en bossen. Adem de frisse lucht in terwijl je geniet van de rust en stilte van de natuur om je heen.

7. Proef lokale producten

Breng een bezoek aan een van de lokale winkeltjes waar je lokale producten kunt proeven en kopen. Probeer de heerlijke olijfolie, honing en kruiden die rechtstreeks uit de regio komen. Deze producten zijn niet alleen lekker, maar ook een perfect cadeau om mee naar huis te nemen voor vrienden en familie.

Of je nu op zoek bent naar een dagje uit de drukte of gewoon wilt genieten van de authentieke Griekse sfeer, een bezoek aan Zia is een absolute must tijdens je verblijf op Kos. Vergeet niet om je tijd te nemen en te genieten van de rust en schoonheid van dit pittoreske dorpje. Zia zal je zeker betoveren met zijn charme en gastvrijheid.