Ontdek de onderwaterwereld van Kos: de beste plekken om te duiken

23 juni 2023
Ontdek de onderwaterwereld van Kos: de beste plekken om te duiken

Kos, het Griekse eiland in de Egeïsche Zee, staat bekend om zijn prachtige stranden, bruisende nachtleven en rijke geschiedenis. Maar wist je dat het ook een van de beste duikbestemmingen in Griekenland is? Het kristalheldere water, de overvloed aan zeeleven en de interessante onderwaterlandschappen maken het duiken op Kos een must-ervaring voor elke duiker. In deze blogpost delen we de beste plekken om te duiken op Kos en waarom ze zo speciaal zijn.

1. Pserimos

Pserimos, een klein eilandje ten noorden van Kos, is een populaire duikbestemming vanwege zijn rijke onderwaterleven en helderblauwe water. Naast de overvloed aan vissen, waaronder barracuda's, octopussen en zeekomkommers, kun je hier ook grotten en tunnels verkennen. Het zicht onder water is geweldig, waardoor je de kans krijgt om het zeeleven van dichtbij te bekijken terwijl je door het water glijdt.

2. Plimmiri

Wil je duiken op een plek waar niet veel mensen komen? Plimmiri, in het zuiden van Kos, is dan de perfecte locatie. Dit afgelegen gebied biedt duikers de mogelijkheid om unieke onderwaterlandschappen te verkennen, waaronder rotswanden, grotten en kloven. Het zeeleven is hier net zo spectaculair als de landschappen, met veel soorten vissen en zelfs de kans om zeeschildpadden te spotten.

3. Kalymnos

Kalymnos ligt op ongeveer een uur varen van Kos en is een must-visit voor elke duiker. Dit eiland staat bekend om zijn adembenemende onderwaterkliffen en grotten, die alleen toegankelijk zijn voor duikers. De rotsformaties zijn bedekt met kleurrijke sponzen en koralen, terwijl de grotten dienen als schuilplaatsen voor een verscheidenheid aan zeeleven, waaronder murenen, kreeften en octopussen.

4. Kefalos

Kefalos, aan de westkust van Kos, biedt duikers een gevarieerde onderwaterwereld met zowel natuurlijke als door de mens gemaakte structuren. Hier vind je zandvlaktes, rotsachtige riffen en zelfs een gezonken schip dat dienst doet als kunstmatig rif voor zeeleven. Het water is hier vaak kalm en het zicht is uitstekend, waardoor het een geweldige plek is voor beginners en ervaren duikers.

5. Platanos

Platanos, aan de oostkust van Kos, is een populaire duikbestemming vanwege zijn kleurrijke onderwaterleven en heldere water. Hier vind je veel soorten vissen, waaronder papegaaivissen, barracuda's en zeepaardjes. Het gebied staat ook bekend om zijn prachtige koraalriffen en grotten, die een thuis bieden aan veel verschillende soorten zeeleven.

6. Kardamena

Kardamena, aan de zuidkust van Kos, is een favoriete duiklocatie vanwege zijn gevarieerde onderwaterlandschappen en de mogelijkheid om grote zeedieren te spotten. Hier vind je alles van zandvlaktes tot rotswanden en grotten, evenals grote scholen vis en soms zelfs dolfijnen en walvissen. Het zicht onder water is uitstekend, waardoor je de kans krijgt om het zeeleven van dichtbij te bekijken.

Of je nu een ervaren duiker bent of net begint met duiken, Kos heeft voor elk wat wils. Van kleurrijke koraalriffen tot adembenemende grotten en tunnels, deze beste plekken om te duiken op Kos bieden je onvergetelijke ervaringen onder water. Dus, pak je uitrusting en ga op avontuur in de onderwaterwereld van Kos!