Ontdek de verborgen parels van de natuur op Kos

22 augustus 2023
Ontdek de verborgen parels van de natuur op Kos

Kos is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Griekenland vanwege zijn prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en bruisende nachtleven. Maar naast deze toeristische trekpleisters heeft Kos nog veel meer te bieden, vooral op het gebied van natuur. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de verborgen parels van de natuur op Kos.

Mount Dikeos

Een van de meest indrukwekkende natuurlijke bezienswaardigheden op Kos is Mount Dikeos. Deze berg ligt in het zuidwesten van het eiland en is met 846 meter de hoogste piek van Kos. Mount Dikeos biedt een spectaculair uitzicht op de omringende eilanden en het vasteland van Turkije. Het is ook de thuisbasis van enkele zeldzame planten- en dierensoorten, waaronder de Turkse boomkikker en de Bosnische den.

Om de top van Mount Dikeos te bereiken, kun je een wandeling maken van ongeveer drie uur vanaf het dorp Zia. Onderweg kom je langs oude ruïnes en idyllische dorpen. Eenmaal op de top kun je genieten van het adembenemende uitzicht en een welverdiende rustpauze nemen.

Therma Beach

Therma Beach is een uniek natuurlijk wonder op Kos. Het strand ligt in het zuidoosten van het eiland en is beroemd om zijn warmwaterbronnen. Deze bronnen zijn ontstaan door vulkanische activiteit en zorgen ervoor dat het water op Therma Beach altijd warm is, zelfs in de wintermaanden. De warmte van het water wordt gezegd genezende eigenschappen te hebben voor verschillende aandoeningen, waaronder artritis en reuma.

Therma Beach is ook een geweldige plek om te snorkelen vanwege de heldere en ondiepe wateren. Je kunt kleurrijke vissen en andere zeedieren zien die in het gebied leven. Het strand is te bereiken via een korte wandeling vanaf het nabijgelegen dorp Embros Therme.

Plaka Forest

Plaka Forest is een van de laatste overgebleven bossen op Kos en biedt een verfrissende ontsnapping aan de hitte en drukte van de stranden. Het bos ligt in het noordoosten van het eiland en is de thuisbasis van verschillende dieren- en plantensoorten, waaronder de zeldzame koraalwortel.

Je kunt door het bos wandelen op verschillende paden die zijn gemarkeerd voor wandelaars. Onderweg kom je langs heldere beekjes, rustige vijvers en rustige picknickplaatsen. Het is ook mogelijk om te kamperen in het bos voor een echt avontuur in de natuur.

Aspri Petra Cave

Aspri Petra Cave is een andere verborgen parel van de natuur op Kos. Deze grot ligt in het zuidoosten van het eiland en is bereikbaar via een korte wandeling vanaf het nabijgelegen strand van Agios Stefanos. De grot is gevormd door erosie en heeft prachtige stalactieten en stalagmieten.

Aspri Petra Cave is ook een belangrijke archeologische vindplaats. Er zijn verschillende oude artefacten gevonden in de grot, waaronder aardewerk en stenen werktuigen. Het is een geweldige plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van Kos.

Zia Village

Zia Village is een schilderachtig bergdorp in het westen van Kos. Het dorp staat bekend om zijn traditionele architectuur en prachtige uitzichten op de zonsondergang. Het is ook de thuisbasis van enkele van de beste restaurants en tavernes op het eiland, waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten.

Vanuit Zia Village kun je verschillende wandelingen maken door de omliggende bergen en bossen. Een van de meest populaire wandelingen is de route naar Mount Dikeos, die we eerder hebben genoemd.

Kos biedt meer dan alleen stranden en nachtleven. De natuurlijke schoonheid van het eiland is net zo indrukwekkend en biedt een scala aan activiteiten voor natuurliefhebbers en avonturiers. Van het beklimmen van Mount Dikeos tot het ontspannen in de warmwaterbronnen van Therma Beach, er zijn tal van manieren om de verborgen parels van de natuur op Kos te ontdekken. Plan je volgende vakantie naar Kos en ontdek deze prachtige bestemming voor jezelf!