Ontdek het pittoreske dorpje Zia op Kos

26 juli 2023
Ontdek het pittoreske dorpje Zia op Kos

Als je op zoek bent naar een authentieke en charmante bestemming op het eiland Kos, dan is het dorpje Zia zeker een bezoek waard. Dit pittoreske dorpje ligt op ongeveer 16 kilometer van Kos-stad en biedt een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee en de omliggende bergen. In deze blogpost nemen we je mee op ontdekkingstocht door Zia en delen we tips en bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Geschiedenis van Zia

Zia is een traditioneel Grieks dorpje dat bekend staat om zijn authentieke sfeer en prachtige natuurlijke omgeving. Het dorpje ligt aan de voet van de Dikeos-berg, die met zijn hoogte van 846 meter een van de hoogste punten van Kos is. Zia is gesticht in de 19e eeuw, maar de geschiedenis van de regio gaat terug tot de oudheid. In de omgeving zijn nog veel overblijfselen te vinden van de oude stad Astypalaia, zoals de tempel van Apollo en de agora.

Bezienswaardigheden in Zia

Een van de hoogtepunten van Zia is het dorpsplein, dat omringd wordt door traditionele huizen en gezellige tavernes. Hier kun je genieten van typisch Griekse gerechten en drankjes, terwijl je uitkijkt over de omgeving. Ook de kerk van Agios Ioannis Theologos, die in het midden van het plein staat, is een bezoek waard. De kerk is gebouwd in de 19e eeuw en heeft een prachtige iconostase en fresco's.

Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen, is de molen van Zia. Deze molen is gebouwd in de 19e eeuw en is een van de weinige overgebleven molens op het eiland Kos. Je kunt de molen bezoeken en meer leren over het traditionele ambacht van het malen van graan.

Als je van wandelen houdt, dan is de Dikeos-berg een geweldige plek om te verkennen. Er zijn verschillende wandelpaden die je kunt volgen, variërend van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende tochten naar de top van de berg. Onderweg kom je langs prachtige uitzichtpunten en natuurgebieden, zoals de Plaka-bossen.

Winkelen en souvenirs

Zia staat bekend om zijn ambachtelijke producten en traditionele souvenirs. Op het dorpsplein vind je verschillende winkels waar je handgemaakte sieraden, keramiek, olijfolie en kruiden kunt kopen. Een van de meest populaire souvenirs uit Zia zijn de 'evil eye' sieraden en amuletten, die bescherming zouden bieden tegen het boze oog.

Eten en drinken

In Zia vind je verschillende gezellige tavernes en cafés waar je kunt genieten van heerlijke Griekse gerechten en drankjes. Probeer bijvoorbeeld de lokale specialiteit 'souvlaki', gegrild vlees op een stokje met groenten en tzatziki. Ook de verse visgerechten zijn een aanrader. Bij de meeste tavernes kun je buiten op het terras zitten en genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving.

Hoe kom je in Zia

Het dorpje Zia is gemakkelijk te bereiken vanuit Kos-stad en andere delen van het eiland. Je kunt een taxi nemen of een auto huren en de route naar Zia volgen. Onderweg kom je langs prachtige uitzichtpunten en natuurgebieden, dus neem de tijd om te genieten van de omgeving.

Zia is een prachtig dorpje op het eiland Kos dat je zeker moet bezoeken als je op zoek bent naar een authentieke en charmante bestemming. Het dorpje heeft veel te bieden, van historische bezienswaardigheden tot prachtige natuurlijke omgevingen en gezellige tavernes. Vergeet niet om wat souvenirs mee te nemen en te genieten van de lokale keuken. Zia is een geweldige bestemming voor een dagtrip of een langer verblijf op het eiland Kos.